2. De eerste stap bij werkstress

Het aanvaarden dat je werkstress ervaart

Accepteer jij dat je werkstress hebt..?

Als deze vraag aan personen, die last van werkstress hebben, gesteld zou worden, dan zal het grootste deel van die personen het antwoord NEE geven.  Het klinkt misschien raar in je oren, maar NEE is het verkeerde antwoord..!

Als je op deze vraag het antwoord NEE geeft, betekent dit dat je je verzet tegen de situatie zoals die op dit moment voor jou is. Dit verzet vergroot de werkstress..! Dit is simpel te verklaren, want de ervaart werkstress en daarbij komt de stress van het verzet nog eens bij. Dus 1+1=2..!

Door je te verzetten tegen een situatie zoals die op dat moment voor jou is vergroot de aanwezigheid van stress..! Op deze manier draag je dus zelf bij aan de beleving van werkstress.

Ik hoor je al zeggen: "Moet ik dan de aanwezigheid van de werkstress aanvaarden..?" Het antwoord is hier op volmondig  JA..!

Want doorgaans maken mensen hierbij een denkfout, namelijk dat het accepteren niet automatisch betekent dat je wilt dat de situatie mag blijven zoals die is.

Dus: Accepteren van de werkstress betekent niet dat het mag blijven.


Als je de werkstress hebt geaccepteerd, dan kan je daarna op zoek gaan naar het patroon van oorzaken. Het notitieboekje gaat je helpen dit patroon te herkennen.

Actie:

Leer  jezelf aan om iedere keer als je iets over je werkstress in je notitieboekje schrijf ook te noteren:
  • De datum
  • + de tijd
  • + de plaats
  • + wie er op dat moment bij aanwezig waren

 

P.S. In het E-book worden nog 36 andere TIPS gegeven.
Reactie plaatsen